sobota, 12 kwietnia 2014

Sałata

Warto jeść świeże, młode listki sałaty, najwięcej latem, gdy sezon na nie w pełni. Są podstawą niskokalorycznej diety i kuracji odchudzających. Mają znikome ilości kalorii (ok. 15 kcal w 100g), za to dużo cennych składników odżywczych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko). Listki sałaty bogate są także w antyoksydanty takie jak karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które nie tylko chronią przed wolnymi rodnikami, lecz także wspomagają układ krążenia.
Sałata poprawia trawienie, gdyż bogata jest błonnik oraz celulozę. Jedzona codziennie reguluje wypróżnienia oraz zapobiega nowotworowi okrężnicy.
Amerykańscy badacze dowiedli, że jedzona regularnie sałata działa uspokajająco i nasennie. Sporą porcję warzywa podawano codziennie do ostatniego posiłku starszym osobom, które miały kłopoty z zasypianiem. Po kilku miesiącach problem zniknął.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz